Foto: Audbjørn Rønning

Jul på Maihaugen

På Maihaugen finner du den ekte og gode julestemningen. Vi har hyggelig program både før jul og i romjula.

Jula på Maihaugen er noe helt spesielt. Her kan du komme inn i historiske hjem og oppleve jula som i gamledager.

Maihaugens julemarked

Maihaugens julemarked er et av landets flotteste julemarkeder og arrangeres den første helga i advent. Her bugner det av godsaker, lokalprodusert mat, håndverk og andre kvalitetsvarer i mer enn 100 salgsboder rundt i det idylliske museumsområdet.

Jul som før i tida

Det spesielle med jula på Maihaugen er at du har mulighet til å besøke de historiske hjemmene. Lysene er tent, beboerne er hjemme, og du kan komme inn i julepyntede hus fra ulike tider. Her er det storgårdsjul
i 1860-årene, krigsjul i 1944 og jul i 1950-tallshuset. Det er åpne julepyntede hjem både under julemarkedet og de andre søndagene i advent. Og i romjula kan du ta med barna å gå julebukk til hus i Boligfeltet i friluftsmuseet.

Vandreteater i tussmørket

Julemarkedshelga tilbyr Maihaugen en helt spesiell juleforestilling i friluftsmuseet på kveldstid. Vandreteateret "Det lyser i stille grender" er en stemningsfull reise i tid fra slutten av 1700-tallet og frem til i dag, med juletradisjoner og smaker fra ulike tider. 

Julehandel

Julegata i Byen pyntes til Maihaugens julemarked første helga i advent og er oppe til over nyttår. Her henger girlandere i ekte granbar med gammeldagse julestjerner mellom de vakre trehusene. Det er som om du er tilbake i Lillehammers gater tidlig på 1900-tallet.

I Byen finner du Maihaugens historiske butikker Avlangrud og Falkenberg. Her kan du kjøpe noe godt til jul under Maihaugens julemarked. Avlangrud er også åpen de andre søndagene advent. Museumsbutikken i besøkssenteret har også mye fint til jul, og har åpent hver dag i museets åpningstid. Du trenger ikke kjøpe billett for å gå i museumsbutikken.

Maihaugens juletre

Det er alltid like spennende å se Maihaugens juletre som står pyntet inne i besøkssenteret. Hvert år får en kunstner eller designer lage pynt spesielt til dette treet, og i år er treet pyntet med glassrør designet av arkitektur- og designfirmaet Snøhetta.

Lite juletre som er enkelt pyntet med noen få juletrelys i stearin og noen få kremmerhus i grått og hvitt papir

Juletre pyntet som i 1890-årene. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Kvinne med ullklær og lue med som holder en stokk med en hodeskalle med horn fra en geit

Julebukken tar deg med rundt i vandreteateret "Det lyser i stille grender". Foto: Audbjørn Rønning / Maihaugen

Butikkdame i lusekofte bak en gammeldags disk med trehyller med nostalgiske varer

I Falkenbergbutikken kan du gjøre en nostalgisk julehandel. Foto: Audbjørn Rønning / Maihaugen