Duojárens blogg

Jorunn Lokvold

Tur til et Kråkesølvuttak

Publisert: 10. okt. 2017

Jeg fikk være med på ekskursjonstur til et kråkesølvuttak her i Kåfjord. Det er mange kråkesølvårer i fjellet her, og i disse ble det sprengt huler for uttak. For noen tiår siden ble det tatt ut kråkesølv fra disse uttakene som salgsvare. Hans Olsen, som var vår lokale guide, tok oss med til et kråkesølvuttak. Torun Olsen fra Dávvi álbmogiid guovddás/Senter for nordlige folk, dokumenterte turen.

Jorunn Lokvold

Avhåring og barking av reinskinn

Publisert: 10. okt. 2017

Barket skinn brukes mye i duodji. Å garve skinn er en omfattende og tidkrevende jobb. Dette krever trening. Jeg har lært dette for lenge siden, men øvd lite. Nå er tiden inne for å ta opp dette håndverket. Jeg vil lære meg å avhåre og barke skinn etter en gammel metode, for hånd. Håndgarvet skinn har en eget uttrykk, det er et "levende" skinn og lukter godt. 

Jorunn Lokvold

Belter på Tromsø Museum - Universitetsmseet

Publisert: 18. juni 2017

Jeg har vært å besøkt Tromsø museum, der fant jeg to gamle, interessante belter. Beltene er utstilt i den faste utstillingen om samer. 

Jorunn Lokvold

Riebangolleavvi - Kråkeøsølvbelte anno 2017

Publisert: 15. juni 2017

Her er bilde av det samme beltet som jeg skrev om i forrige blogginnlegg, men nå er den sydd opp slik jeg ville sydd den i dag, i 2017-stil. Ganske stor forskjell, både i dekor og i utforming. Mens de gamle beltene var laget for svært smale midjer, gir dagens belter rom for både å utvides og å strammes inn, veldig praktisk.

Jorunn Lokvold

Riebangolleavvi - kråkesølvbelte

Publisert: 8. mars 2017

På Norsk folkemuseum i Oslo, som jeg besøkte før jul, fikk jeg studere gamle kråkesølvbelter. Beltene er fra Øksfjordområdet, og ble samlet inn i 1910 av emissær Bertrand Nilsen, som leverte beltene, ei lue og to kofter til Etnografisk museum, og som senere ble overført til Norsk folkemuseum. Dette kan man lese mer om i boka ”Vår folkedrakt” skrevet av Gry Fors og Ragnhild Enoksen.

Jorunn Lokvold

Komme i gang med arbeidet…

Publisert: 20. jan. 2017

Så var vi hjemme igjen fra den flotte turen til Bornholm.

Da var det bare å gå i gang med arbeidet, planlegging og oppstart. Jeg begynte med å lese meg opp på det jeg kunne finne av kilder om kråkesølvteknikken. 

Jorunn Lokvold

Fra høstarkivet

Publisert: 20. jan. 2017

Nå har det vært stille her en stund, jeg vil begynne med å se tilbake på høsten som har vært. 

1. september begynte jeg som duojárstipendiat. Nok en gang kastet jeg meg inn i noe nytt og ukjent. Stipendiatstilling…3 år, til å holde på med det jeg liker aller best, være kreativ og skape…J

Jorunn Lokvold

Riebangolli – kråkesølv

Publisert: 3. nov. 2016

Riebangolli – riebansilba - kråkesølv – kattgull – glimmer, kjært barn har mange navn…

Jorunn Lokvold

Duojár Jorunn – Gii son lea – hvem er hun?

Publisert: 31. okt. 2016

I denne bloggen får dere følge meg gjennom mitt 3-årige stipendiat som utøver av et tradisjonelt håndverk. Jeg skal fordype meg i kråkesølv-teknikken, en gammel applikasjonsteknikk brukt som pynt på kyst samisk klesdrakt.

Utforsk bloggen

  • Alle (9)