Smedens blogg

Øystein Myhre

Klang i tre, skog i ro, Italia og Paneveggio

Publisert: 14. nov. 2017

Paneveggio  medio oktober 2017. En skog full av 40 meter høye grantrær. Klangtrær til strenginstrumentenes lokk. Var det her han var, den gamle mester for å hente sin gran? Eller kan vi i dag like godt hente grana i den trøndske grannaskauen?

Øystein Myhre

Antonio, Cremona, Italia, feler og sånn...

Publisert: 7. nov. 2017

Å reise er fint. Da lærer jeg alltid noe nytt. Å reise som stipendiat i smedfaget i mitt andre fedreland er jo gull. Denne reisen hadde som formål å opplyse smeden om mesterenenes formfullendte feler i byen Cremona. Det betyr det som innebærer sjølve fela og de ting som beveger instrumentet i den gode retning. Skogen, treet, verktøyet og mennesket.

Øystein Myhre

I smedens hode

Publisert: 2. okt. 2017

Høst hos Myhresmeden. Lunt og godt i smia. Regn og drittvær ute. Fint å smi , fint å tenke. Fint se litt tilbake, se seg sjøl litt i korta. Fint å se framover. Mye å rusle med, mye å forme. Tror dette kan bli fint.

Øystein Myhre

At digte er at holde dommedag over seg selv....

Publisert: 10. sep. 2017

Godeste Henrik  Ibsen sa engang disse bevingede ord. Jeg har tenkt å filosofere litt over det å skrive om et handverk, for meg smedhandverket. Hvor vanskelig er dette egentlig, går det egentlig an å skrive smedens fag, eller blir det bare distanse og svada??? Eller kan det være klargjørende, og i tilfelle for hvem? Spørsmåla er mange, svara er ikke akkurat like presise som en abelsk 3. gradslikning....

Øystein Myhre

Øks, Mattias og jeg!

Publisert: 21. aug. 2017

Oppholdet i sommer med Mattias Helje, resulterte i minst tre faglige smedemner, blåsebælj, køllmile og øks....

Og det er øksa dette lille innlegget skal handle om.

Øksa kommer ikke rekande på ei fjøl, nei den kommer sigande og krypande inn i smedens kropp, smedens sinn og smedens sjel!

Øystein Myhre

Køllmile i Myhresmia

Publisert: 20. aug. 2017

Mattias Helje er en mangesidig person, og det vet Myhresmeden å benytte seg av, siden bæljen ikke lot seg restaurere.....

Da var myhregutten snar og fant fram en pall med kløyvd lønneved. Og spurte Mattias: "kan vi brenne mile av denna veden, Mattias"????

Øystein Myhre

Bæljen og smeden

Publisert: 15. aug. 2017

Å puste liv i varmen, å avle, å føde, å skape, ja, se det er smedens lodd. Det var vel kanskje derfor essa også blir kalt avlen, og lufta som ble presset gjennom avlssteinen var livets pust , som mor gir liv til sitt nyfødte barn. Ikke rart at avlsteinen og bæljen ble sett på hellige objekter i smierommet......

Øystein Myhre

Øksa til Johannes

Publisert: 6. aug. 2017

Johannes H Fosse har ønsket seg en Myhrerøks. Da han besøkte meg i sommer 2017, var planen klar, først og fremst en snekkerøks til sjølvaste navarsmeden, dernest fokus på den store navar. Som tenkt, så gjort og gjennomført. Og Johannes kjørte glad og fornøyd hjem til Frekhaug, Meland, med nysmidd Myhreøks i bagasjerommet.

Øystein Myhre

Navargut 4

Publisert: 30. juli 2017

Det er sommer i Myhresmia. Men Johannes H Fosse har vært hos meg noen dager. Vi har smidd øks og navar, ikke annet å vente når to gamle gutter treffes!

Øystein Myhre

Øks og sommer, det blir i alle fall varmt......

Publisert: 28. juni 2017

Øksa var for meg snøballen som begynte å rulle, øksa var den som utfordra meg, den som gav meg strev, men også den som ga meg sølv i pung.

Slik har det vært og sånn tror jeg det vil fortsette å være. Intet annet verktøy er så komplekst og sammensatt som ei dugande øks, sjøl der må navaren gi tapt.., eller?

Utforsk bloggen

  • Alle (61)